13 Ağustos 2010 Cuma

Polish Mig-29 Fulcrum
photography by Peter Gronemann





Polish Mig-29 afterburner
photography by Peter Gronemann


   Mikoyan MiG-29 4. nesil bir avcı uçağıdır. Sovyetler birliği için, Mikoyan dizayn bürosu tarafından 1970 li yıllarda tasarlanmıştır. NATO adı "Fulcrum" olan bu uçak F-16 ve F-18 gibi Amerikan uçaklarına cevap vermek için üretilmiştir.

   Su-27 gibi Amerikan deneysel uçak programına bir cevap olarak tasarımına 1969 yılında başlanmıştır. Mig-21, Mig-23 gibi uçakaların F-15 gibi uçaklara karşı yetersiz kalacağını düşünen Sovyetler yeni uçağın dengeli ve çevik olmasını istediler. Birkaç ertelemeden sonra ilk Mi-29 Ağustos 1983 te teslim edildi. Mig-29 ilerleyen Sovyet birliklerine hava üstünlüğü sağlayarak yardım etme amacıyla üretilmişti. İniş takımları ve hava alıkları bu uçağın cepheye yakın ve zarar görmüş pistlerden kalkmasını mümkün kılmıştır. Sovyet planlayıcılar bu uçakalra, Sovyet zırhlı birliklerini F-16 gibi uçakların saldırısından koruma görevi vermiştir.

   Mig-29 Körfez savaşından birkaç Iraklı pilotun elinde çatışma görmüştür. 6 tanesi Amerikan uçakları tarafından düşürülmüştür. Bu başarısızlık uçaklara yüklenemez çünkü Iraklı pilotlar yetersiz eğitimden geçmişti ve uçaklar bakımsız kalmıştı. Bu savaşta 8 tane Mig-29 da İran'a kaçmıştır ve bunlar halen İran hava kuvvetlerinde görev yapmaktadırlar.

   Burunda bir adet 30 mm topu vardır. Kanatların her biri 3 adet pilon taşımaktadır. Bu pilonlar yakıt deposu taşıyabildiği gibi Archer ve Alamo gibi hava-hava füzeleri de taşıyabilir. Bunlardan başka güdümsüz roket ve bomblarda pilonlara takılabilir. İlk Mig-29 modelleri tamamen analog olmakla birlikte sonraki modeller elektronik kokpite geçmiştir.


0 yorum:

Yorum Gönder