13 Ağustos 2010 Cuma

photography by DVIDSHUB






photography by Rob Shenk



   F-22 radara yakalanmama özelliği olan bir avcı uçağıdır. F-117 gibi radar dalgalarını yansıtan bir gövdeye sahiptir. Fakat F-117'den farklı olarak süpersonik hızlarda seyahat edebilmektedir. F-22 bir hava üstünlük uçağıdır. Bunun yanında yer saldırısı, elektronik harp ve sinyal karıştırma görevlerini de yerine getirebilir. Locheed Martin şirketinin üretimi olan Raptor'lar 2005 yılında ABD hava kuvvetleri servisine girmiştir.


   Su-27 gibi üstün Sovyet uçaklarının oluşturduğu tehdit üzerine geliştirilmesine başlandı. İleri düzey taktik avcı programı sonucu iki adet prototip nihai ihaleye kaldı. Bunlardan birisi McDonnel Douglas yapımı YF-23, diğeri Lockheed Martin yapımı YF-22 idi. Sıkı bir yarışma sonucu 1991'de YF-22 ihalenin kazananı olarak açıklandı. 2006 yılı itibarıyla F-22 programına 62 milyar dolarlık bir harcama yapılmıştır. Tanesi 361 milyon dolara gelen bu uçaklar B-2 uçaklarından sonra en pahalı uçaklardır.

   Raptor 5. nesil bir avcı uçağıdır ve radara yakalanmama teknolojisiyle donatılmıştır. Güçlü motorları sayesinde F-15 den yüksek bir tırmanma gücüne sahiptir ve maksimum hızı 2.4 Mach tır. F-22 hava-hava füzelerini gövde içinde bir kısımda saklar. Bunun nedeni dışarda taşınan füze ve bombaların radara yakalanma ihtimalini arttırmasıdır. Ayrıca F-22 radar dalgalarını emen maddelerle kaplanmıştır.







0 yorum:

Yorum Gönder