12 Ağustos 2010 Perşembe

Dassault Rafale Savaş Uçağı Özellikleri

Dassault Rafale vapor trail
photography by Paul Nelhams





Carrier Rafale Landing
photography by Airman Peter Carnicelli    


Dassault Rafale bir Fransız delta kanat av uçağıdır. Fransız Dassault havacılık tarafından geliştirilen Rafale; çok maksatlı, yüksek manevra kabiliyetine sahip ve çift motorlu bir savaş uçağıdır. Hem yer tabanlı operasyonlarda Fransız Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır, hem de uçak gemisi bazlı operasyonları yürütmek için Fransız Deniz Kuvvetleri bünyesinde görev yapmaktadır. Ayrıca ihracatı da düşünülmektedir, fakat şu ana kadar hiçbir ülke tarafından satın alınmamıştır.

     1970'lerin ortalarında Fransız hava kuvvetleri ve deniz kuvvetleri uçak gemilerinden de kalkabilecek yeni nesil bir savaş uçağına ihtiyaç duydular. Bu amaçla üretilen ilk Rafale 1986 da uçuşunu yaptı. İlk üretimde 3 adet prototip tasarlanmıştı. bunlar:
Rafale C: Hava kuvvetleri için tek kişilik avcı uçağı
Rafale B: Hava kuvvetleri için çift kişilik avcı uçağı
Rafale M :Deniz kuvvetleri için tek kişilik avcı uçağı

     Fransızlar toplamda 292 Rafale sipariş etmişlerdir. Bunlardan 232si hava kuvvetleri için, 60 tanesi de deniz kuvvetleri için istenmiştir. Siparişler 2001 yılında teslim edilmeye başlanmıştır. Bir adet Rafale 91 milyon euro değerindedir.

     Uçak kokpiti oldukça sofistike bir elektronik sisteme sahiptir. Hedeflerin tespitinden arazinin 3 boyutlu görüntüsünün çıkarılmasına kadar birçok işlem bu sistem tarafından yapılır. Böylece pilotun iş yükü azaltılmış olur. Uçağın lövyesi pilotun sağında, gaz kontrolu ise solunda yer alır. Rafale kısa sürede Mirage'ların yerini alacak kabiliyete ve teknolojiye sahiptir.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder